Έχοντας ως στόχο την πληρέστερη ενημέρωσή σας για το σύστημα Siemens SET σας παραθέτουμε μια λίστα με συχνές ερωτήσεις των πελατών μας και με τις αντίστοιχες απαντήσεις τους. Αξίζει να διαθέσετε λίγο χρόνο ώστε να αποκτήσετε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το σύστημα. Εάν δεν βρείτε απάντηση στα ερωτήματά σας, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 8144526, 210 8144526 ή στείλτε e-mail στο info@ecosmart.gr. Με χαρά ένας εκπρόσωπός μας θα σας δώσει όποια πληροφορία ή επεξήγηση θέλετε σχετικά με το σύστημα.
Υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής μιας παλαιάς κεντρικής θέρμανσης σε αυτόνομη χωρίς μετατροπές στην υπάρχουσα εγκατάσταση σωληνώσεων;
Βεβαίως ναι. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κεντρική σας θέρμανση σε αυτόνομη χωρίς μετατροπές της υπάρχουσας υδραυλικής εγκατάστασης και χωρίς αντικατάσταση σωληνώσεων, θερμαντικών σωμάτων, λέβητα ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της εγκατάστασης. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα και γρήγορα με την εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος αυτονομίας θέρμανσης και εξοικονόμησης ενέργειας Siemens SET.
Σε ποιούς χώρους πραγματοποιούνται οι εργασίες εγκατάστασης του συστήματος Siemens SET;
Για την εγκατάσταση του συστήματος Siemens SET πραγματοποιούνται εργασίες εντός των διαμερισμάτων, στο λεβητοστάσιο και στους κοινόχρηστους διαδρόμους του κτιρίου.
Ποιες εργασίες πραγματοποιούνται μέσα στα διαμερίσματα;
Αντικαθίστανται οι άνω διακόπτες των σωμάτων από θερμοστατικούς διακόπτες πάνω στους οποίους τοποθετούνται θερμοστατικές κεφαλές για δυνατότητα επιλογής θερμοκρασίας. Τέλος, ένας ασύρματος μετρητής κατανάλωσης ενέργειας τοποθετείται πάνω σε κάθε σώμα.
Πόσος είναι ο χρόνος εργασιών σε κάθε διαμέρισμα;
Ο χρόνος ολοκλήρωσης εργασιών για κάθε διαμέρισμα είναι περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα. Εξαρτάται πάντοτε από τον αριθμό των θερμαντικών σωμάτων και την δυσκολία πρόσβασης σε αυτά.
Γίνονται ζημιές ή μερεμέτια κατά την εγκατάσταση του συστήματος στα διαμερίσματα και στους κοινόχρηστους χώρους;
Όχι. Δεν πραγματοποιείται ουδεμία εργασία γκρεμίσματος, αποξήλωσης υλικών, συγκόλλησης σωληνώσεων, τοποθέτησης καλωδιώσεων κ.ο.κ. Το συνεργείο μας αποτελείται από έμπειρους και εξουσιοδοτημένους τεχνίτες που τελούν όλες τις εργασίες με μεράκι και έμφαση στην καθαριότητα.
Τι εργασίες γίνονται στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου;
Στο κοινόχρηστο χώρο του κλιμακοστασίου τοποθετούνται οι μονάδες συλλογής δεδομένων. Συνήθως τοποθετούνται μια ανά δύο ορόφους, ανάλογα με την μορφολογία και την κατασκευή του κτιρίου, και δημιουργούν μεταξύ τους ένα ασύρματο δίκτυο. Η χρήση των μονάδων αυτών είναι να συλλέγουν σε καθημερινή τις μετρήσεις των μετρητών που βρίσκονται στα θερμαντικά σώματα του κτιρίου. Είναι διακριτικές και μικρού μεγέθους (σαν μια πλαφονιέρα) και τοποθετούνται σε υψηλό σημείο περίπου στο κέντρο του διαδρόμου.
Τι εργασίες γίνονται στο λεβητοστάσιο του κτιρίου;
Στο λεβητοστάσιο εγκαθίσταται ένας ελεγκτής αντιστάθμισης και σε συνεργασία με τρίοδη αναμεικτική βάνα ρυθμίζει την θερμοκρασία του νερού που διαρρέει όλη την εγκατάσταση ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες προσφέροντας έτσι την μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης τοποθετείται μια βαλβίδα διαφορικής πίεσης προκειμένου να γεφυρωθεί το κύκλωμα και να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. Εναλλακτικά, αντί της βαλβίδας διαφορικής πίεσης μπορεί να τοποθετηθεί κυκλοφορητής νέας τεχνολογίας Inverter ο οποίος πέραν της διασφάλισης σωστής λειτουργίας του συστήματος θα μας εξοικονομήσει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.
Ποιος είναι ο ρόλος της εγκατάστασης βαλβίδας διαφορικής πίεσης;
Η Βαλβίδα Διαφορικής Πίεσης εξασφαλίζει σταθερή πίεση στο δίκτυο των σωληνώσεων, ανεξάρτητα από την εκάστοτε ζήτηση θέρμανσης. Για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση θέρμανσης διότι οι ένοικοι των διαμερισμάτων έχουν κλείσει τα σώματά τους, η βαλβίδα διαφορικής πίεσης εκτονώνει την αύξηση της πίεσης, επιστρέφοντας την επιπλέον ποσότητα νερού που παρέχει ο κυκλοφορητής στο λέβητα.
Ποιος είναι ο ρόλος της εγκατάστασης κυκλοφορητή τεχνολογίας inverter;
Οι κυκλοφορητές τεχνολογίας inverter αυτορυθμίζουν τις στροφές λειτουργίας τους σύμφωνα με την εκάστοτε ζήτηση θέρμανσης, με σκοπό τη διατήρηση σταθερής πίεσης στο δίκτυο. Έτσι για παράδειγμα, όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση θέρμανσης ο κυκλοφορητής ρυθμίζει αυτόματα τον κινητήρα του ώστε να λειτουργεί σε υψηλές στροφές, ενώ αντίστροφα όταν παρατηρείται μειωμένη ζήτηση θέρμανσης, ο κυκλοφορητής λειτουργεί σε χαμηλές στροφές.
Γιατί απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης με τρίοδη βάνα;
Η αντιστάθμιση έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση του βαθμού οικονομίας. Η λειτουργία της ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού που διαρρέει την εγκατάσταση, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Έτσι για παράδειγμα όταν έχουμε ζεστές μέρες, η θερμοκρασία του νερού που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα είναι χαμηλή, ενώ τις κρύες μέρες του χειμώνα η θερμοκρασία του αυξάνεται αυτόματα. Η μέση οικονομία που προσφέρει το σύστημα αντιστάθμισης είναι της τάξης του 15 - 20%.
Από τί αποτελείται το σύστημα αντιστάθμισης;
Το σύστημα αντιστάθμισης αποτελείται από α) τρίοδη αναμεικτική βάνα, η οποία κάνει τη μίξη του ζεστού νερού σταθερής θερμοκρασίας όπως αυτό «βγαίνει» από το λέβητα με κρύο νερό που προέρχεται από την επιστροφή των θερμαντικών σωμάτων, β) το αισθητήριο εξωτερικού περιβάλλοντος, το οποίο τοποθετείται στην βορεινή πλευρά του κτιρίου και λαμβάνει την εξωτερική θερμοκρασία, γ) το αισθητήριο επαφής, το οποίο τοποθετείται πάνω στον συλλέκτη της προσαγωγής του ζεστού νερού στο λεβητοστάσιο και το οποίο λαμβάνει τη θερμοκρασία του νερού που διαρρέει το δίκτυο, δ) τον ελεγκτή, ο οποίος ανάλογα με τις ρυθμίσεις και τις τιμές θερμοκρασίας που λαμβάνει από τα παραπάνω αισθητήρια κινεί την έδρα της τρίοδης βάνας, δίνοντας πιο ζεστό ή πιο κρύο νερό προς τα θερμαντικά σώματα.
Πού οφείλεται ο μεγάλος βαθμός οικονομίας που εξασφαλίζει η εγκατάσταση του ολοκληρωμένου συστήματος SIEMENS SET;
Η μεγάλη οικονομία που εξασφαλίζει σε ένα κτίριο η εγκατάσταση του συστήματος SIEMENS SET οφείλεται στην ορθή διαχείριση της ενέργειας. Η διατήρηση της θερμοκρασίας και η μείωση των διακυμάνσεων αυτής αποδεδειγμένα εξοικονομεί ενέργεια. Με την λειτουργία του Siemens SET η θερμοκρασία του κτιρίου παραμένει πάντοτε σε σταθερά επίπεδα σε αντίθεση με παλαιές πρακτικές συνεχούς αυξομείωσης και λειτουργίας περιοδικών ζωνών θέρμανσης. Οι ενδιάμεσοι όροφοι πλέον δεν «πετούν» άσκοπα πετρέλαιο, ανοίγοντας μπαλκονόπορτες από την υπερβολική ζέστη, ενώ οι τελευταίοι όροφοι (ρετιρέ) δεν περιμένουν την προθέρμανση του λέβητα αλλά ανοίγοντας τα σώματά τους αμέσως έχουν θέρμανση. Σημαντική οικονομία επιτυγχάνεται τις μέρες του χειμώνα που δεν είναι τόσο ψυχρές, καθώς η αντιστάθμιση περιορίζει τη θερμοκρασία του νερού που διαρρέει την εγκατάσταση. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα συστήματα αυτονομίας πάντα διεγείρουν τη συνείδηση του ανθρώπου για να μη σπαταλά άσκοπα ενέργεια.
Τί ποσοστό οικονομίας μπορεί να εξασφαλίσει σε ένα κτίριο η εγκατάσταση του συστήματος SIEMENS SET;
Πλέον η κατανάλωση ενέργειας υπόκειται σε υποκειμενικά κριτήρια και στην προσωπική χρήση και αντίληψη του καθενός. Οπότε είναι πραγματικά δύσκολο να αξιολογήσεις τέτοιου είδους στοιχεία και να προβείς σε σωστά συμπεράσματα. Βάσει όμως στατιστικών στοιχείων η μέση οικονομία που μπορεί να εξασφαλίζει η εγκατάσταση του συστήματος SIEMENS SET στην συνολική κατανάλωση ενέργειας ενός κτιρίου είναι της τάξης του 30 - 40%.
Ένα κενό διαμέρισμα ή ένα διαμέρισμα με μηδενικές καταναλώσεις έχει συμμετοχή στο καύσιμο;
Ναι. Τα διαμερίσματα με μηδενικές καταναλώσεις συμμετέχουν στο καύσιμο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.) με βάση τα χιλιοστά θέρμανσης τους σε ποσοστό περίπου 25% επί του ποσού της συνολικής δαπάνης της πολυκατοικίας. Το ποσοστό συμμετοχής των διαμερισμάτων αυτών δικαιολογείται από τις απώλειες των κατακόρυφους σωληνώσεων που διέρχονται μέσα από αυτά αλλά και από τους κοινόχρηστους χώρους και το λεβητοστάσιο.
Επιβαρύνονται οι ένοικοι από ακτινοβολία λόγω της χρήσης ασύρματης τεχνολογίας για τη λήψη των μετρήσεων;
Όχι. Οι μετρητές εκπέμπουν στη συχνότητα των 868 MHz και με ισχύ μόλις 10 mWatt. Πρόκειται για την αδειοδοτημένη συχνότητα και ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η συχνότητα που χρησιμοποιούν οι συναγερμοί των αυτοκινήτων, τα τηλεχειριστήρια από γκαραζόπορτες κ.ά. Οι μετρητές εκπέμπουν μόλις τέσσερις φορές τη μέρα για χρονικό διάστημα μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου. Αν σκεφθεί κανείς ότι ένα κινητό τηλέφωνο εκπέμπει σε ισχύ περίπου 1 Watt, δηλαδή 1.000 mWatt, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλώντας 1 δευτερόλεπτο ημερησίως στο κινητό μας απορροφάμε ακτινοβολία 100.000 φορές υψηλότερη από αυτή των μετρητών. Επομένως, η χρήση της ασύρματης τεχνολογίας του συστήματος είναι εντελώς ακίνδυνη.
Επιβαρύνονται περισσότερο οι ένοικοι που ανάβουν πρώτοι αυτοί το καλοριφέρ;
Όχι. Η κατανομή δαπανών θέρμανσης γίνεται σύμφωνα με τις θερμίδες που καταναλώνονται στα θερμαντικά σώματα. Επομένως, δεν επιβαρύνονται οι ένοικοι που ανάβουν πρώτοι τα θερμαντικά σώματα. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε κτίρια που χρησιμοποιούν το σύστημα της ωρομέτρησης για την κατανομή των δαπανών θέρμανσης.
Ο καυστήρας λειτουργεί συνέχεια αν ζητάει θέρμανση μόνο ένα διαμέρισμα;
Όχι. Ο καυστήρας είναι μια «πηγή» ενέργειας. Παρέχει τόση ενέργεια όση είναι η εκάστοτε ζήτηση. Επομένως, ο καυστήρας λειτουργεί τόσο όσο απαιτείται για να καλύψει την υπάρχουσα ζήτηση. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως έχουμε μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα, η οποία χρησιμοποιεί ένα λέβητα 150.000 kcal/h. Αυτό σημαίνει ότι αν ζητήσει θέρμανση μόνο ένα διαμέρισμα που απορροφά 15.000 kcal/h, ο λέβητας λειτουργώντας για χρονικό διάστημα 15.000/150.000 = 1/10 της ώρας, δηλαδή περίπου 6 - 7 λεπτά, θα καλύψει τις ανάγκες του συγκεκριμένου διαμερίσματος για μία ώρα.
Ο κυκλοφορητής λειτουργεί συνέχεια;
Όχι. Όταν δεν υπάρχει ζήτηση ο ελεγκτής αντιστάθμισης αποκόπτει τη λειτουργία του κυκλοφορητή, ώστε να μην καταναλώνεται άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια.
Ο καυστήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση;
Όχι. Ο καυστήρας είναι σε κατάσταση αναμονής και λειτουργεί μόνο όταν υπάρχει ζήτηση. Όταν δεν υπάρχει ζήτηση θέρμανσης ο καυστήρας λειτουργεί ελάχιστα, περίπου 1 - 2 λεπτά την ώρα, ώστε να θερμάνει μόνο το νερό που βρίσκεται μέσα στο λέβητα.
Η διάρκεια ζωής του λέβητα μειώνεται λόγω της συνεχούς παρουσίας ζεστού νερού μέσα σε αυτόν;
Όχι. Αντιθέτως αυξάνεται η διάρκεια ζωής του λέβητα, καθώς αποφεύγουμε τις καταπονήσεις από συνεχείς διαστολές και συστολές.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του συστήματος, ώστε να εξασφαλίσουμε το μέγιστο σε οικονομία;
Ο ορθότερος τρόπος χρήσης είναι η σταθερή ρύθμιση μιας θερμοκρασίας σε μια τιμή της τάξης των 20οC. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα ενδείκνυται κατά τις νυχτερινές ώρες. Είναι σφάλμα να κλείνουμε τελείως τη θέρμανση για ένα διάστημα και να ζητάμε κατόπιν αυξημένη θερμοκρασία για να ζεστάνουμε γρήγορα το χώρο μας. Μόνο σε περιόδους απουσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερο από 4 μέρες, προτείνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 12οC.
Είναι καλό να κλείνουμε τελείως τους θερμοστατικούς διακόπτες όταν απουσιάζουμε για λίγες ώρες από το διαμέρισμά μας;
Όχι. Είναι προτιμότερο απλά να χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Προτείνεται ρύθμιση στους 17οC
Το κόστος εγκατάστασης είναι υψηλό;
Το κόστος εγκατάστασης καθορίζεται κατόπιν της αυτοψίας που πραγματοποιείται από τον αρμόδιο μηχανικό στο κτίριο. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το κόστος εγκατάστασης του συστήματος SIEMENS SET για κάθε ιδιοκτησία στοιχίζει όσο περίπου η αγορά ενός κλιματιστικού.
Σε πόσο χρόνο υπολογίζεται η απόσβεση της δαπάνης εγκατάστασης του συστήματος;
Ο χρόνος απόσβεσης της εγκατάστασης του συστήματος καθορίζεται από την ισχύουσα τιμή του καυσίμου και από τη χρήση του κάθε ενοίκου. Κατά μέσο όρο η απόσβεση του συστήματος επιτυγχάνεται σε χρονικό διάστημα δύο έως τριών περιόδων θέρμανσης. Παρόλα αυτά όμως το συγκεκριμένο έξοδο για την εγκατάσταση του συστήματος δεν πρέπει να θεωρηθεί ως δαπάνη αλλά ως επένδυση η οποία μπορεί να αποσβεσθεί βραχυπρόθεσμα και ανάλογα με την χρήση να μας φέρνει και το αντίστοιχο κέρδος.
Για ποιους λόγους πρέπει να εφαρμόσει ένα κτίριο το ολοκληρωμένο σύστημα αυτονομίας κεντρικών θερμάνσεων και εξοικονόμησης καυσίμου SIEMENS SET;
Ο σημαντικότερος λόγος είναι η επίτευξη σημαντικού ποσοστού οικονομίας καυσίμου. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσοστά που έχουν παρατηρηθεί σε κτίρια που εφάρμοσαν το σύστημα αυτό στην Ελλάδα κυμαίνονται από 30% έως 45%. Επίσης, επιτυγχάνεται αυτονομία στη θέρμανση, γεγονός που βελτιώνει το επίπεδο της άνεσης και της ποιότητας ζωής. Τέλος, η κατανομή των δαπανών θέρμανσης γίνεται πλέον με απόλυτη δικαιοσύνη, όπου ο καθένας πληρώνει ακριβώς αυτό που καταναλώνει
Υπάρχει εμπειρία από εγκαταστάσεις του συστήματος SIEMENS SET;
Η πρώτη εγκατάσταση του συστήματος SIEMENS SET πραγματοποιήθηκε το 1968 στη Γερμανία. Από τότε εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ευρώπη απολαμβάνουν τα οφέλη του συστήματος. Στην Ελλάδα, η πορεία του συστήματος ξεκινά από το 2001. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 2.500 κτίρια στη χώρα μας που εμπιστεύονται το SIEMENS SET.
Απαιτείται ομοφωνία των συνιδιοκτητών για την εγκατάσταση του συστήματος;
Υπόκειται καθαρά στον κανονισμό του κτιρίου σχετικά με τις δαπάνες. Καλό είναι να υπάρχει ομοφωνία και κοινή αντίληψη για το σύστημα και τα οφέλη του.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του συστήματος SIEMENS SET έναντι του ανταγωνισμού;
Το SIEMENS SET (Siemens Energy Tool) αποτελεί τεχνικά το αρτιότερο σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτιρίων. Επισημαίνεται πως στόχος του SIEMENS SET δεν είναι απλά η δυνατότητα παροχής αυτονομίας θέρμανσης σε ένα παλιό κτίριο, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, η SIEMENS πρωτοπορεί με την τεχνογνωσία της στον τομέα της συλλογής των μετρήσεων. Πλέον οι μετρήσεις από τους μετρητές που βρίσκονται πάνω στα θερμαντικά σώματα δε συλλέγονται απλά με ασύρματη τεχνολογία, αλλά με τεχνολογία που επιτρέπει την απευθείας συλλογή των μετρήσεων ανά πάσα στιγμή του χρόνου από σημείο που μπορεί να βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το κτίριο. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει ευελιξία στο κτίριο, καθώς δε δεσμεύεται πλέον από συγκεκριμένη εταιρεία.
Ακόμη, η SIEMENS είναι από τις πρώτες εταιρείες που συμμορφώθηκαν στην κοινοτική οδηγία που επιβάλλει θερμοστατικές κεφαλές χωρίς πλέγμα για την αποφυγή συγκέντρωσης μικροβίων. Τέλος, η αξιοπιστία, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του γερμανικού κολοσσού SIEMENS εγγυώνται τη βέλτιστη λύση για τον τελικό χρήστη.
Ποιες διεργασίες πρέπει να ακολουθήσουν οι συνιδιοκτήτες ενός κτιρίου ώστε να εγκαταστήσουν το σύστημα;
Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στην οικοδομή του αρμόδιου μηχανικού για την πραγματοποίηση αυτοψίας στο χώρο του λεβητοστασίου. Κατόπιν, συγγράφεται η οικονομοτεχνική προσφορά. Ακολουθεί η ενημέρωση των συνιδιοκτητών. Για το λόγο αυτό πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών του κτιρίου, ώστε να ενημερωθούν πλήρως από το Τεχνικό μας Γραφείο για το σύστημα. Κατόπιν, ακολουθεί συλλογή υπογραφών από το σύνολο των ιδιοκτητών και εν τέλει πραγματοποιείται η εγκατάσταση του συστήματος.